Özel BEYMER TIP MERKEZİ


http://www.beymertip.com/

Cuma

Tansiyon aleti ile ilgili bilinmesi gerekenler



Tansiyon aleti konusuna değinmeden önce tansiyonun ne olduğuna bakalım. Tansiyon, basınç ve gerginlik anlamına gelmektedir. Tıp dilinde atardamarın içindeki kan basıncını ifade eder. Kalp kasılır kan damarların içerisine belli bir basınçla pompalanır. Kanın damarın içinde akabilmesi için belirli bir basıncın olması gerekir. Damar içindeki basınç en yüksek seviyesine ulaşır. Buna büyük tansiyon denir. Kalbin gevşemesiyle, damarın içerisine pompalanan kan durur. Bu durumda damar devreye girer. Damar elastikiyeti sayesinde kana bir basınç uygulayarak kan akışını devam ettirir. Buna da küçük tansiyon denir. Tansiyon aleti aynı anda küçük ve büyük tansiyonu ölçebilmektedir.
                               Beslenme şeklimizdeki değişiklikler sonucu artan kalp damar hastalıkları, şeker ve obezite gibi rahatsızlıklar tansiyon hastalığını tetiklemektedir. Tansiyon hastalığının artması ve yaş sınırının da düşmesiyle her evde bir tansiyon aleti bulundurmak gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu da beraberinde birçok tartışmaları getirmiştir. Tartışmalar geçmeden önce isterseniz çeşitlerine bir bakalım.

Tansiyon Aleti Çeşitleri:

  • Riva-rocci Tansiyon Aleti: sütun şeklindedir, düz bir zemin üzerine konması gerekmektedir. Cıvalı bir manometresi vardır. Pompası, manşeti ve lastik hortumları vardır. Cıva tüpünün yanında ölçümü cıva cinsinden gösteren rakamlar bulunur. Rakamlar 0-300 arasındadır. Cıva 0 çizgisindedir. Cıvalı manometre kullanıcının göz hizasına göre yerleştirilmelidir. Cıvalı manometreler kan basıncını en doğru ölçebilen aletlerdir ancak kullanımı ve büyüklüğü nedeniyle daha çok hastanelerde kullanımı yaygındır.
  • Vaköz Tansiyon Aleti: yuvarlak bir manometresi vardır. Rakamlar bu manometrenin içinde dairesel olarak dizilmişlerdir. Hava ile hareket eden bir ibre sistemi vardır. Tansiyon ölçmeye başlamadan önce ibrenin sıfırda olduğu kontrol edilmelidir. İbrenin gösterdiği rakamlar en büyük ve en küçük kan basıncı rakamlarıdır. Zaman zaman doğru ölçüp ölçmediği kontrol edilmelidir. Digital tansiyon aletlerinden önce en yaygın kullanılan aletlerdi. Şu anda da hala eczane ve birçok doktor tarafından kullanılmaktadır.
  • Digital Göstergeli Tansiyon Aleti: kullanım şekline göre birkaç çeşidi bulunmaktadır. Koldan, bilekten ve parmaktan ölçen çeşitleri vardır. Pil ya da akü ile çalışırlar. Dijital tansiyon aletinin birçok ölçümü kaydedebilme özelliği hastaların ve doktorların tansiyon takibini yapabilmeleri açısından çok önemlidir.
Bu tipler aynı zamanda nabız sayısını da ölçebilmektedirler. Kalbin kasılıp gevşeyerek damarlara yaptığı basınca halk arasında kalp atışı denir. Kalp dakikada 60 ila 80 arasında kasılır yani damarlara basınç uygular. Buna vuruş sayısı ya da nabız denir.
Artık neredeyse her evde bulunan bu modellerin güvenilirliği tartışma konusudur. Bir kısım görüş tamamının yanlış ölçüm yaptığı yönünde olsa da bazılarına göre koldan ölçüm yapan modeller bilekten ölçüm yapanlara göre daha güvenilirdir. Bilekten ölçüm yapan modeller, görüntü ve yer kaplamama gibi özellikleri sayesinde çok satılan ürünlerdir. Ancak yapılan birçok test göstermiştir ki, bilekten yapılan ölçümlemeler çoğu zaman doğru sonuç vermemektedir.

Kimler evinde tansiyon aleti bulundurmalıdır?


Genel olarak herkesin evinde olması gereken bir tıbbi alettir. Aşağıda saydığımız kriterlerinden birini dahi bulunması evinize en kısa sürede ister manuel ister digital bir tansiyon aleti almanız için yeterlidir.
  • Özellikle düşük ya da yüksek tansiyon hastalığı olanlar
  • Kalp damar hastalığı olanlar
  • Şeker hastaları
  • Spor yapanlar
  • Kilo ve obezite sorunu olanlar
  • Daha önce ameliyat geçirmiş olanlar
  • Hamileler
Tansiyon ölçülürken nelere dikkat etmek gerekir?
  • Tansiyonu ölçülecek kişinin dinlenmiş olması gerekir. Aksi takdirde tansiyon ölçme doğru bir sonuç vermeyecektir.
  • Tansiyon aletinin bozuk olmadığı ya da hatalı ölçüm yapıp yapmadığı kontrol edilmelidir. Bunu en doğru hastanelerdeki Riva-Rocci tansiyon aletleri ile kıyaslayarak yapabilirisiniz.
  • Tansiyonu ölçülecek kişinin oturur pozisyonda olması gerekir.
Sol koldan ölçüm yapılması çoğunlukla daha doğru sonuçlar elde etmenizi sağlar.


kaynak: http://www.ozde.org/
    etmenizi sağlar.

    Migrenin düşmanları

    Migrenin düşmanları



    Migren ağrılarınız zaman zaman dayanılmaz hale geliyorsa yanlış yaptığınız bir şeyler var demektir.


    Bazen yedikleriniz, bazen de yaşamşekliniz migren ağrılarınızın dayanılmaz hale gelmesine neden olabilir. Eğer migreniniz varsa yediklerinize dikkat etmeli ve ağrıları şiddetlendirecek şeylerden uzak durmalısınız.



    Yiyecekler

    Bazı yiyecekler migren ağrılarını güçlendirir. Bu yiyeceklerden hangisinin migreninize iyi gelmediğini bilmeli ve ondan uzak durmalısınız. İşte bu yiyeceklerden bazıları: peynir, süt ve süt ürünleri, muz, bira, şarap, tuz, soya sosu, avokado, çikolata, fındık, soğan, turunçgiller en çok ağrı veren yiyeceklerdir.



    Kafein

    Kafein içeren yiyecek ve içecekler migrenin şiddetlenmesine yol açabilir. Bu nedenle kafein içeriği yüksek olan kahve, soda, çay, çikolata gibi içecek ve yiyeceklerden uzak durulması gerekir.



    İlaç tedavisi

    Hipertansiyon ve kalp hastalıklarıiçin kullanılan ve damarlardaki kan seviyesinin yükselmesine enden olan ilaçlar migren ağrılarını artırır. Ayrıca östrojen içeren doğum kontrol haplarının da migren ağrılarına etkisi vardır. Böyle bir durumda doktorunuzlakonuşmalı ve migreniniz olduğunu belirterek farklı bir ilaç önermesini istemelisiniz.



    Duygusal değişimler ve stres

    Dönemsel baskılar, sinir ya da depresyon gibi duygusal değişimler migrene neden olabilir. Olumsuz olaylar migren ağrılarını artırabileceği gibi evlenme, bebek sahibi olma gibi mutlu olaylar da migren ağrılarının hafiflemesini sağlar.



    Duyuların uyarılması

    Parfüm, sigara gibi kokular çoğu zaman migrenin şiddetlenmesine neden olabilir. Ayrıca parlak ışık, güneş ışığı gibi göz alıcı şeyler de migren ağrılarını artırır. Bu nedenle çevrenizdekileri çok ağır kokulu parfümleri kullanmamaları konusunda uyarabilirsiniz. Gündüzleri güneş ışığına karşı güneş gözlüğü takabilir ve ev temizliğinde kokusu olmayan ürünleri tercih edebilirsiniz.



    Uyku

    Çok fazla uyku ya da bölünen uyku migrene neden olur. Eğer yeni anne olduysanız ve uykunuz sürekli olarak bölünüyorsa eşinizden bu konuda destek alabilirsiniz. Bir yolculuğa çıkacaksanız doktorunuzdan uyku ilacı önermesini isteyebilirsiniz. Böylece uykunuzun bölünmesini engellersiniz.



    Hava değişimi

    Mevsimsel ve beklenmedik sıcaklık değişimleri migrene neden olabilir. Hava basıncı, bir anda bastıran yağmur migren ağrılarını arttırır. Aynı zamanda yüksek yerler baş ağrısına neden olabilir. Bu nedenle dağcılar, bisikletçilerin en büyük sorunlarından biri baş ağrısıdır. Uçak yolculuğu da migreni şiddetlendirenler arasındadır.



    Fiziksel faktörler

    Ağır bir eşya kaldırmak gibi fiziksel güç gerektiren işler de migreni tetikler. Bu nedenle egzersiz yaparken size zor gelecek hareketlerden kaçınmalısınız. Ağır bir şey kaldıracaksanız yardım istemelisiniz. Lif oranı yüksek yiyecekler tüketmelisiniz.



    Hormon değişimleri

    Regl döneminde kadınlarda görülen migrene menstrüel migren denilir. Migren ağrıları menopoz döneminde çok daha fazla görülür. Aynı zamanda doğum kontrol yöntemlerinin kullanıldığı ve hamilelik dönemi de migren ağrılarının arttığı dönemlerdir.

    Kaynak=