Özel BEYMER TIP MERKEZİ


http://www.beymertip.com/

Çarşamba

Baş ağrısı


Her migren hastası gibi, siz de migren belirtilerini gayet iyi tanırsınız. Fakat ya baş ağrısı ataklarınız günlerce süren devamlı bir ağrıya dönüşürse? O zaman aslında doğru teşhisle tedavi edilebilecek olan bir tedavi komplikasyonu olan tepki baş ağrısı çekiyor olabilirsiniz.
Tepki baş ağrısının uyarı işaretleri şunlardır:
Bütün gün sürer ama ağrının şiddeti saatten saate değişir
Tipik olarak migren öyküsü olan ve aynı zamanda hekim kontrolünde alınmayan ilaçlarla uzun süredir tedavi olan hastalarda görülür
Depresyon ve uyku bozuklukları eşlik edebilir
Daha önce ağrıyı geçiren ilaçlar� artık dozu artırsanız bile etkili olmaz
Migren baş ağrısı için önerilen ilaçlar bu ağrıda etkisiz kalabilirler
Tepki baş ağrısının nedeni, ister reçeteli, isterse reçetesiz olsun, devamlı ve çoğunlukla da giderek artan dozda ağrı kesici kullanımıdır. Tepki baş ağrıları, beyin bu ağrı kesicilere alışıp daha sık alınmalarını istediği zaman ortaya çıkar.

Baş ağrıları kötüleşir, ağrı çoğunlukla başın iki tarafındadır ve kontrol edilmesi zorlaşır. Hasta ilacın dozunu artırırsa bulantı, kusma, huzursuzluk, unutkanlık, güçsüzlük ve depresyon da ortaya çıkabilir. Bu kısır döngü kırılıncaya kadar, tekrarlayan baş ağrısını tedavi etmeye çalışırken devamlı tepki ağrısıyla karşılaşmak mümkündür.
Tepki baş ağrılarının tedavisindeki ilk adım, günlük ağrı kesici kullanımını bırakmak olabilir: Bu ağrıya katkıda bulunan pek çok ilaç etken maddesi mevcuttur.
Bu kısır döngüden güvenle kurtulmak için daima doktorunuza danışın. Bazı ilaçlar, yakın tıbbi gözlem altında azaltılarak kesilmelidir. Ancak, bir aşırı ağrı kesici kullanımı döngüsünden çıkarken, iyileşmeye başlamadan önce birkaç hafta kendinizi daha da kötü hissedebilirsiniz. Doktorunuz, size bu geçici dönemi atlatmanız için yardımcı olacaktır.
Baş Ağrısını Azda Olsa Önlemek:
Doğal olarak bu ağrıları önlemek, ortaya çıktıktan sonra uğraşmaktan çok daha iyi bir seçenektir! Eğer hekim kontrolü dışında ağrı kesici kullanıyorsanız, haftada 3 günden fazla almamaya dikkat edin.
Eğer düzenli olarak akut tedavi kullanıyorsanız, aşırı kullanıyor olabilirsiniz ve bu ilaçlara bağımlılık gelişebilir.
Kendinize şunları sorun:

Baş ağrılarım 6 ay öncesine göre daha mı sık geliyor?
İlacımı haftada 3 günden fazla kullanıyor muyum?
Aynı etkiyi sağlamak için eskisinden daha çok mu ilaç alıyorum?
İlacımı doktorumun önerdiğinden daha sık/daha yüksek dozda mı alıyorum?
İlacımı prospektüsünde önerilenden daha sık/daha yüksek dozda mı alıyorum?
Ağrım yokken başlamasın diye ağrı kesici alıyor muyum?
İlacın etkisi geçerken ağrım yeniden başlıyor mu?
Uyumakta zorluk çekiyor muyum?
Eğer tepki baş ağrısı çekiyorsanız ya da aşırı ağrı kesici kullandığınızı düşünüyorsanız, bir an önce doktorunuzla konuşun. Doktorunuz aşırı ağrı kesici kullanımını azaltmanıza yardım edecek ve size başka önerilerde
bulunabilecektir.

kAYNAK     www.sagliksiz.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder