Özel BEYMER TIP MERKEZİ


http://www.beymertip.com/

Cumartesi

Sıcak Havanın Beynimize Etkileri Nelerdir?

Sıcak Hava ve Nörolojik Hastalıklar

Özellikle yaz aylarında artan aşırı sıcakların insan üzerindeki etkileri çok fazla olmaktadır.Bu sıcaklar hastalığı bulunan insanlar üzerinde ise daha büyük etkiler oluşturabilmekte.Özellikle sıcak hava ile tetiklenen nörolojik sorunlar tehlikeli sonuçlar doğurmaktadır.İşte bazı nörolojik hastalıklar ve bu hastalıklara sıcak havanın etkileri…

Epilepsi (Sara) Hastalığı

Nörolojik bir hastalık olan Epilepsi (Sara) hastalığı belli bir kesimin aksine bütün yaş grubunu tehdit eden bir hastalıktır.Kadın ve erkeklerin her iki cinsinde de görülebilen bir hatalık olan Epilepsi (Sara), sıcak havalarda hastanın nöbetler geçirmesine neden olmaktadır.Epilepsi (Sara) hastalığı aynı Migren atakları gibi sıcak havanın etkisi ile nöbetler tetiklenebilmektedir.(Sıcaklığın migrene etkileri)

Sıcaklık ve Epilepsi (Sara)

Yine sıcaklar nedeniyle gece bozulan uyku düzeni, sıvı kaybına bağlı olarak bozulan ilaç kan düzeyi dengesizlikleri de hastalığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle serinletici önlemlerin alınması, bol sıvı tüketilmesi ve diğer nöbet tetik faktörleri olan açlık, uzun saatler bilgisayar kullanımı gibi durumlardan, özellikle de sıcak dönemlerde uzak kalmak çok önemlidir.

Migren Sorunu

Migren daha çok kadınlarda görülen bir hastalık çeşitidir.Halk arasında dayanılmaz baş ağrısı olarak bilinen Migren hastalığı özellikle 20′li yaşlardan sonra ortaya çıkmaktadır.Migreni en basit bir dil ile anlatmak gerekirse; beyin damarlarındaki ani olarak meydana gelen daralma ve bu daralmaları takip eden genişleme atakları olarak ifade edilebilir.


Sıcaklığın Migrene Etkisi

Sıcak havalardabu genişleme güneş ışınlarına direkt olarak, uzun süreler maruz kalınması ile daha da artar. Gece boyunca sıcaklar yüzünden bozulan uyku düzeni migren ataklarını sıklaştırabilir. Uyunan ortamın serinletilmesi, gündüz öğlen saatlerinde güneşten sakınmak, ara sıra ılık duşlar almak faydalı olacaktır.

Multipl Skleroz (MS) Hastalığı

Multipl Skleroz (MS) hakkında küçük çaplı bilgi vermek gerekirse, genellikle genç erişkinlerde görülen bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz.Daha çok kadınlarda gözüken Multipl Skleroz (MS) hastalığı 20 ile 40 yaşları arasında daha çok görülmektedir.Bu hastalık genellikle ataklarla seyreden bir nörolojik hastalıktır.


Sıcaklık ve Multipl Skleroz (MS)

MS Beyin ve omuriliğin (merkezi sinir sisteminin) bir hastalığıdır. MS beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozar. Sıcak hava, sıcak banyo gibi durumlar MS atağını taklit eden durumlara yol açabilir. Ancak gerçek bir MS atağından bahsedebilmek için bulguların en az 24 saat sürmesi gereklidir. Ilık su ile duş ve güneş ışınların dik olarak geldiği öğlen saatlerinde korunma önlemlerinin alınması en basit çözümlerdir.

İnme (Felç) Hastalığı

İnme hastalığı yani Felç, daha çok 60 yaş ve üzeri insanları etkilemektedir.Erken yaşlarda felç ile karşılaşılması için risk faktörlerinin bir araya gelmesi gerekir.Peki bu risk faktörleri nelerdir? Risk faktörleri arasında yoğun sıcaklar, alkol ve sigaranın yanı sıra diğer risk faktörlerinin eş zamanlı olarak bir araya gelmesi ile ortaya çıkmaktadır.


Sıcaklık ve İnme (Felç)

Dediğimiz gibi felç hastalığı sıklıkla 60 yaş üzeri insanları etkilese de yoğun sıcaklar, alkol ve sigara gibi diğer risk faktörlerine eş zamanlı olarak maruz kalınması ile daha erken yaşlarda da karşımıza çıkabilmektedir. Tansiyon ve kalp hastalığı olanların sıcak dönemlerde ilaçlarını düzenli kullanmaları, bol sıvı tüketmeleri, sıcak saatlerde güneşten uzak durmaları en önemli önlemlerdir.

Sıcak Havalarda Klima Kullanımı

Yaz aylarının inanılmaz sıcaklarında herkesin sarıldığı ilk şey klimalar oldu.Bu yüzden klimalar yok satmakla beraber fiyatlarında da inanılmaz artışlar geçkeleşti.Peki bu klimalar sıcak hava derdinden insanları kurtarıyor fakat başka dertlerin pençesine düşürüyor mu?En çok bilinen klimaların enfeksiyon hastalıklarının çıkışını kolaylaştırdığıdır ancak bununla beraber nörolojik sorunlara da yol açabilmektedir.


Klima Kullanımı ve Nörolojik Sorunlar

Klima sorunlarından bahsederken boyun ve bel tutulmalarını dile getirmemek elde değil.Hatta sorunların başında gelir. Bunun haricinde azımsanmayacak ölçülerde yüz felci vakaları da karımıza çıkmaktadır. Bu nedenle özellikle vücudun terli ve sıcak olduğu dönemlerde klimaların verdiği serin havaya direk maruz kalmaktan kaçınmak en önemli tedbirdir.


KAYNAK:: http://www.renkliweb.com/

1 yorum: